Museum in Gebaren tijdens Museumnacht

Museum in Gebaren tijdens Museumnacht

Nederland telt ca. 1,5 miljoen doven/slechthorenden en ca. 350.000 blinden/ slechtzienden. Internationaal gezien zijn Nederlandse musea een stuk minder ver op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

N8 vindt het belangrijk om samen met de Amsterdamse musea voor deze doelgroepen de toegang tot kunst en cultuur te vergroten. Op Museumnacht 2013 organiseerde N8 voor het eerst een tour in Nederlandse Gebarentaal (NGT) voor dove en slechthorende jongeren. Daaropvolgend organiseerde N8 in februari 2014 een workshop over de toegankelijkheid van Amsterdamse musea in Foam.

In 2016 werkte N8 opnieuw samen met Musea in Gebaren. Dit is een samenwerking tussen toegankelijkheidsadviseur Wat Telt! en fotografiemuseum Foam. Dit initiatief is opgezet om de toegankelijkheid van musea voor mensen met een auditieve beperking te vergroten. Dit jaar konden dove en slechthorende bezoekers naar maar liefst acht verschillende musea voor een rondleiding in Nederlandse Gebarentaal. Bezoeker Machiel vertelt over zijn ervaring: “Ik was naar de rondleiding over Frans Post in het Rijksmuseum. Het voelt ontzettend goed om mee te mogen doen aan de rondleiding in Nederlandse Gebarentaal omdat ik zeker weet dat ik 100% meekrijg wat de gids zegt. Als er een tolk bij is dan voel je de afstand tussen de twee talen.”

Deelnemende musea voor deze editie waren: Foam, Hermitage, Tropenmuseum, Hollandsche Schouwburg, Van Gogh museum, Rijksmuseum, Eye Filmmuseum en Stedelijk Museum.