Workshop blogging

Blogging

N8 heeft vanaf 2006 een eigen blog waarin jonge bloggers hun mening over de musea van Amsterdam kunnen geven. N8 slaagt erin door middel van dit blog jongeren voor de Museumnacht te enthousiasmeren. Er bestaan geen vastomlijnde regels voor het bloggen, maar de succesformules kunnen wel gevat worden in een aantal vuistregels. Vandaar dat N8 Ernst-Jan Pfauth heeft uitgenodigd om te vertellen over zijn tips om te bloggen. Deelnemers konden vragen stellen over zijn blogtechnieken en hij stelde hen ook kritische vragen nadat zij een presentatie deden over hun aspiratie blog. Bekijk de startgids hier.

Daarnaast heeft de n8 bloggers Reinier Klok en Liset van der Laan laten vertellen over hoe zij het bloggen aanpakken. Reinier vertelde over zijn inhoudelijke blogs en hoe hij hier inspiratie voor zoekt, een voorbeeld was bijvoorbeeld het blog over Wim Crouwel in het kader van museumtracks waarin hij een bijzondere link legt met het nieuwe album van Lil’ Wayne.

Liset vertelde naast het n8blog ook over haar eigen blog dat inmiddels flink wat volgers heeft opgebouwd.

Alle sprekers waren het er met elkaar over eens dat als je een blog start, je een herkenbare identiteit moet creëren, dat het voor de lezer de moeite waard moet zijn om een kijkje te nemen en om een reden te geven om terug te komen op je blog. Tips hoe je dat kunt doen is om een niche te vinden, unieke content te laten zien en een bepaalde continuïteit van het plaatsen van je blogs aan te houden.

De tweede workshopdag torste de groep naar Foam om daar de tentoonstelling Still/Life te bekijken en de opening van de Foam Talent tentoonstelling in de &Foam locatie. Bloggers kregen de kans om met leden van Foamlab in gesprek te gaan over de tentoonstelling, manier van presentatie en hoe je hier op een unieke manier over kon bloggen. Chloe Arkenbout, een van de deelnemers van het blog en inmiddels blogger voor de n8 omschreef de tentoonstelling als volgt: “in het vak Kunstgeschiedenis heb ik geleerd wat stillevens zijn en wat hen zo interessant maakt, met deze hedendaagse vorm word ik uitgedaagd die begrippen te abstraheren en herinterpreteren.

De bloggers hadden naderhand een blog geschreven over de tentoonstellingen en deze op een unieke manier verwoord, workshopper Tala Stalling had bijvoorbeeld een brief geschreven aan een van de werken. Hoofdredacteur van Overdose.am, Rob Simon, vertelde over het inzetten van social media en hoe je meer lezers naar je blog kunt trekken. Hij gaf tevens de gouden tip om niet direct met de eerste de beste adverteerder in zee te gaan. Ex- n8 community manager Jelle Spanjaard was aanwezig en vulde het verhaal van Rob Simon aan. Hij vertelde over het opzetten van de community n8.nl en hoe n8.nl als nicheblog is uitgegroeid tot een van de grote Amsterdamse spelers.

“Ik vond de workshop te gek en Museumnacht was ook weer een klapper, heb enorm genoten.”

Tala Stalling, workshopper Nowhere